Het probleem met jouw online video’s (en hoe je het oplost)

Lineaire video en het probleem voor de marketing wereld.

Video is veruit het krachtigste medium. Maar naast dat er een overkill aan video is en we nu weten waarom die er is, zijn er meerdere haken en ogen voor merken en bedrijven als het gaat om online video produceren.

Van al die uitdagingen is de grootste - zonder twijfel - het gat tussen marketing- en salesafdelingen. De wereld van Marketing Qualified Leads (MQL's) en Sales Qualified Leads (SQL's).

Er wordt mee gesmeten alsof iedereen weet wat het is. Intern levert het nogal wat verwarring. De 'Q' moet zogenaamd staan voor qualified. Yeah right. Wat een marketingafdeling bestempelt als een kwalitatieve lead, is dat zelden voor de salesafdeling.

Wat voor rol heeft video daarin?

Video is altijd al in staat geweest om de kijker mee op reis te nemen in het verhaal, de kijker te ontroeren, klaar te maken voor actie en doet dat beter dan elk ander medium. Alleen ontbraken de elementen om direct actie te ondernemen. In ieder geval niet zonder de nodige frictie.

Daarbij is het meetbare effect van traditionele media moeilijk te schatten. “Likes en views betalen immers de rekeningen niet”, hoor je sales executives roepen, “en onze deals wel!”. Moeilijke gesprekken volgen over inzet van het campagnegeld. “Kun je dit niet beter uitgeven aan een extra FTE op sales?” Top of bottom funnel? Daar heeft een verkoper geen boodschap aan. Video is niet de oplossing voor alles. Maar als je dan video inzet, doe het goed.

Maar lineaire video heeft meer onder de leden. De cijfers van video worden nog wel eens rooskleuriger gemaakt dan dat ze zijn. Niet dat ze niet kloppen, maar het laat zelden zien wat de keerzijde van de medaille is. Een paar feiten rondom traditionele video en het effect ervan:

  • 64% van de consumenten zal waarschijnlijk meer kopen na het zien van een video

  • Bedrijven die video actief video inzetten groeien 49% sneller

  • 90% van alle internetgebruikers zegt dat een productvideo helpt in de besluitvorming

Zo op het eerste gezicht niets mis mee. Totdat je verder graaft:

  • 80% van alle online videoadvertenties wordt verlaten binnen de 1e helft van de video

  • 20% van de kijkers klikt weg binnen 10 seconden

  • 45% van alle kijkers stopt na 1 minuut met kijken en 60% na 2 minuten.

Laten we dieper ingaan op de uitdagingen. Het concept video zoals we het altijd ervaren hebben; de maker zendt, de kijker ontvangt, zorgt nog altijd voor ongeëvenaarde resultaten ten opzichte van andere media. Maar er zitten scheuren in de fundering.

De oplossing:

Het zal niet als een verrassing komen, maar de oplossing is het ingrediënt dat video als sinds de introductie mist. Het puzzelstukje dat er voor zorgt dat men geen video meer kijkt, maar beleeft.

Het gapende gat tussen sales en marketing wat veel onderneming kennen is interactieve video in staat om een brug te slaan tussen deze twee afdelingen. Door interactieve video dicht je dit gat. Video kan nu ook gebruikt worden om op basis van de keuzes die men maakt in de video, een waarde toe te kennen aan de kwaliteit van de lead voor de salesafdeling.

Denk bijvoorbeeld aan een quiz of door bepaalde vertakkingen van de video te leiden naar verschillende calls-to-action, denk aan: 1. Maak hier een afspraak, 2. Stuur me meer informatie, 3. Schrijf me in voor de nieuwsbrief. Dit zijn 3 simpele niveaus om de lead te kwalificeren.

Maar het lost veel meer op.

Passiviteit

Met de ontwikkeling van videocreatie en dat door de smart phone nu iedereen een regisseur of acteur is, zal de hoeveelheid videocontent exponentieel groeien en daarmee positieve cijfers rondom het effect van video afvlakken of wellicht dalen.

Er is meer. Video is lineair en passief. Alles wordt in een chronologische volgorde bekeken. Het verhaal niet per se, maar je wordt wel gedwongen het verhaal van voor naar achter te kijken. De maker zendt, jij ontvangt. Kijken we naar de drop-off - het moment dat mensen afhaken - dan valt er veel te leren over het gedrag rondom video. Een goede of slechte video heeft direct invloed op de resultaten. Maar de overgang van passief kijken naar vervolgens actief opzoek gaan nog meer ten koste van resultaat. Er is te veel frictie. In een video waar de kijker geïnspireerd wordt, moet men vervolgens alsnog op zoek tussen duizenden producten of zelf actie  ondernemen om een afspraak te kunnen maken. De drempel blijft hoog, ondanks dat inspiratie het gewenste effect kan hebben.

Eén boodschap voor alle bezoekers

Video wordt vaak eenmaal geproduceerd voor een bepaalde campagne en vervolgens gebruikt op alle kanalen. Nu is dezelfde content op alle kanalen inzetten in z'n geheel niet aan te raden. Maar bovenal zorg je ervoor dat alle online bezoekers die op de betreffende video stuiten, op één hoop worden gegooid. Alsof ze allemaal dezelfde behoeften en wensen hebben. En hebben ze allemaal dezelfde reden om deze video te kijken? Het zou fijn zijn als je erachter kan komen waarom men de pagina bezoekt en de video bekijkt. Zoals een bezoek aan winkel, waar gevraagd wordt: “hoe kan ik u helpen?” of “waar bent u specifiek naar op zoek?” Waarom? Als bezoekers vertellen wat ze willen hebben, wordt marketing en verkoop een stuk gemakkelijker. En dat is lastig met lineaire video.

Je wilt elke bezoeker het gevoel geven dat de boodschap, de service en het verhaal op maat is gemaakt. En dat ze daarbij zelf bepalen wat er getoond wordt op basis van acties die ze uitvoeren. Hier kan vervolgens aangepaste content gepresenteerd worden die bij de behoefte past. Interactieve video sluit hier naadloos op aan. Met interactieve technologie, wat later verder behandeld wordt, kun je dit type visuele ervaringen aanbieden. (foto – keuze (branching)

E-commerce
Er zijn meerdere manieren om bij te dragen aan de ervaring van bezoekers. Video is er daar één van. Op het gebied van online klantervaringen hebben we alleen nog maar het begin gezien. De technologie gaat rap. Maar als we de gemiddelde webshop analyseren is er nog wel eens verwarring rondom de term ‘klantenervaring’.

De e-commerce ontwikkeling is rap gegaan, maar heeft zich volgens experts voornamelijk op logistiek en infrastructureel vlak laten horen. Vechtend om de procentpuntjes die ver in de decimalen lopen door clicks door de gebruiker te minimaliseren of door navigatie en betalen te versoepelen. En in een markt waar slechts 1-3% actief op zoek is om iets te kopen, heeft de consument voornamelijk meer van het volgende willen zien in de webshops: inspiratie. Waarom? Simpel: dit ervaren we ook als we in fysieke winkels shoppen.

Klantenervaring is meer dan bijvoorbeeld met zo min mogelijk weerstand naar de check-out komen, een snellere levering of een goede online klantenservice bieden. De online wereld dient als een inspiratieplek, een plek om informatie te verzamelen. En als we dan kijken naar waar we die inspiratie vandaan halen, dan zijn dat vaak niet de merken of websites zelf, maar vooral de sociale platforms of zoekmachines; met een beetje geluk komt jouw website naar voren. Men heeft in de basis inspiratie nodig en het liefst op een visuele manier. Online inspiratie moet een belangrijke lijn aanhouden: hoe kan de koper zich het product in zijn of haar eigen leven voorstellen, voordat ze het aanschaffen?

Terwijl er online vaak wordt gediscussieerd over hoe we de online winkelervaring of de zogeheten ‘user experience’ kunnen verbeteren, zijn veel webshops vaak niet meer dan een digitale productcatalogus met hier en daar een verdwaalde blog en studiomateriaal met modellen waar de normale mens zich maar moeilijk mee kan identificeren. Vraag jezelf eens af: heb je wel eens iets gekocht waarvan je weinig foto’s of informatie zag?

Het doel is dus om op alle niveaus inspiratie te bieden met de grootst mogelijke impact. Het verschil dat retail ten opzichte van online biedt is dan ook niet verrassend: de ervaring zelf. Het passen of proberen van producten, het opbouwen van vertrouwen met de verkopende partij, jezelf onderdompelen in de wereld van het merk.

In de vertaalslag van het echte shoppen naar online shoppen kunnen nog een hoop stappen worden gezet. Kijk alleen maar naar het verschil in conversies tussen winkelen in een fysieke winkel of een online winkel. Volgens een artikel van Forbes genereren bedrijven die klantenervaring hoog in het vaandel hebben staan 5,7x meer omzet dan bedrijven die achterliggen op dit vlak. Dus belangrijk is het sowieso.

Interactieve video biedt die oplossing in deze vertaalslag: je combineert inspiratie over merken, diensten of producten op een interactieve manier waardoor de kijker daadwerkelijk iets ervaart door middel van directe betrokkenheid. Het eist actie van de kijker om info tot zich te nemen. Doordat de kijker de video niet hoeft de verlaten en kan shoppen in de video, verkort je het salesproces. Nog een voordeel: ze hoeven de deur niet uit voor een dergelijke ervaring.

Maar niet alleen voor online retail is dit belangrijk. Elk merk of bedrijf dat de producten of diensten aan de man moet brengen zijn onderhevig aan dit principe.

  • Hoe inspireer je de klant?

  • Hoe bied je een onderscheidende ervaring?

  • Hoe soepel verloopt de klantreis op het moment van contact?

Al deze elementen kun je verwerken in interactieve video. Het zorgt ervoor dat men op een proactieve wijze met jouw boodschap bezig is in plaats van passief en achterover geleund in de stoel. Combineer dat met de wetenschap dat we graag over bedrijven en producten leren door middel van video en dat door interactiviteit de kijker een ervaring aangaat in plaats van alleen informatie tot zich neemt. Een combinatie van deze factoren is als een krachtig marketingelixer.

Video is dood, lang leve video.

Klaar voor een deep dive in de wereld van interactieve video? Klik dan hier.

Of wil je een klankbord voor een idee? Laat ons helpen en boek een call in.

Previous
Previous

Opkomst van interactieve video

Next
Next

Interactieve videotechnologie - alles wat je moet weten