Interactieve videotechnologie - alles wat je moet weten

Laten we beginnen met goed nieuws. Je hoeft geen verstand te hebben van coderen. Maar wil je met interactieve video aan de slag gaan, dan ontkom je niet aan deze belangrijke factor: technologie. Net als je gewend bent om Adobe Premiere voor je montage te gebruiken, heb je interactieve video technologie of een bureau nodig die video's naar een volgend niveau tilt.

De technologie is de laatste jaren flink ontwikkeld, dus tijd om de laatste ontwikkelingen mee te nemen in dit totaaloverzicht van alles wat je mag verwachten van een interactieve videotechnologie.

Branching

Branching (vertakken) zorgt voor een enorme boost in kijkerretentie, met andere woorden: hoe lang de kijker blijft kijken. Een groot probleem met ‘lineaire video’ is dat je één klik verwijderd bent van het stoppen of wegklikken van de video. Als het niet bevalt, dan doet de kijker dat vrijwel direct. Door branching te activeren in video’s los je dit probleem op door de kijker een keuze te geven in welke content hij of zij te zien krijgt. Door branching toe te voegen kun je de individuele kijker aangepaste content laten zien. 90% van consumenten vindt aangepaste content behulpzaam. De technologie presenteert een blanco canvas en daarin laadt je vervolgens videosegmenten, ook wel ‘nodes’ genoemd. Deze koppel je vervolgens en zorgt dat er een relevante en logische volgorde ontstaat. En nee, deze hoeft niet chronologisch te zijn. Niet in tijd en niet in verhaallijn. Let’s play.



Canvas Nodes



Chaptering

Je geeft de kijkers controle over de video door een navigatie te bieden die verder gaat dan vooruit of achteruit spoelen. Bouw hoofdstukken in of zorg voor actieknoppen voor extra verdieping in bepaalde onderwerpen. Door de video interactief te maken, voorkom je een hoop frustratie die een lineaire video wel heeft. Interactieve video biedt de mogelijkheid om te allen tijde een knop te tonen waarbij men naar een overzicht van alle hoofdstukken gaat, een inhoudsopgave al het ware. Dit valt uiteraard ook te combineren met branching, zolang het overzicht gewaarborgd blijft. Zeker met uitgebreidere video in bijvoorbeeld de e-learning- of on-boardingmarkt is het een onmisbare tool.


Leadverzameling

De technologie is in staat om verschillende marketingtools met elkaar te verbinden. Van het inspireren, tot aan het informeren, overtuigen en binnenhalen van de lead. En dat alles binnen de video. Je zou een interactieve video als een op zichzelf staande marketingfunnel kunnen zien, aangezien het meerdere componenten van een funnel kan vertegenwoordigen. Het karakter van video zorgt ervoor dat je dit op een manier kan doen zonder dat de kijker het gevoel heeft dat de gegevens verzameld worden op een agressieve manier.

Verdere biedt deze optie handige snufjes zoals: pauzeer de video bij vertonen. Dit is bijvoorbeeld heel interessant als je waardevolle videocontent hebt die je niet zomaar wilt weggeven. De video speelt verder op het moment dat men op ‘verzenden’ drukt.

Tevens is het mogelijk om bekende marketingplatformen te koppelen, zoals Mailchimp en ActiveCampaign om er voor te zorgen dat je inschrijvers direct mee kan nemen in je emailmarketing.

Screenshot 2021-03-18 at 20.59.08.png



Hotspots

Dit zijn de triggers die een plek in de video daadwerkelijk interactief maken. Het proces is eenvoudig. Je zorgt dat je op de voorbestemde plek een plaatje of stuk tekst invoegt, bijvoorbeeld een knop met: “voor meer info, klik hier >>”. Daarover leg je vervolgens een hotspot. De hotspot kun je koppelen aan verschillende acties, zoals:

  • Open een nieuwe URL

  • Spoel door naar 0:30sec in de video

  • Ga door naar een volgend videosegment

  • Pauzeer video

Zodra de video live staat, kan men op de plek klikken en zal de actie plaatsvinden en gemeten worden. Tevens wordt er onderscheid gemaakt in type hotspots. De zogenaamde ‘sticky’ hotspots en ‘static’ hotspots. Sticky hotspots volgen de bewegingsrichting van het object dat een actiemoment moet activeren, bijvoorbeeld een item dat men kan kopen in een shoppable video. Static hotspots blijven daarentegen vastgepind op een plek in de video, denk aan een ‘download dit document nu-knop’.


Overlays

Ook wel interactive layers genoemd. Dit zijn interactieve velden die verschijnen zodra er op een hotspot geklikt wordt of een bepaald moment in de video bereikt wordt. De overlays verschijnen in de vorm van een pop-up of een interactieve laag die het complete scherm dekt. Het doel van deze overlays kan variëren van vragen beantwoorden, gegevens achterlaten tot producten shoppen.

Screenshot 2021-03-18 at 21.05.44.png


Quiz en surveys

Een quiz is een waanzinnig krachtige manier om de kijker naar je toe te trekken. Een quiz is een spelachtige vorm van een vragenlijst waarmee punten verdiend kunnen worden die leiden tot een beloning of iets anders. Veel platformen voor interactieve video bieden een speciaal ontwikkelde optie voor een quiz of survey aan, maar het kan ook simpel opgelost worden door met vertakkingen (branching) te werken en mensen op die manier naar juiste antwoorden te leiden.

Een andere toepassing voor een quiz of survey dient als vervanger voor een statische vragenlijst. Op een dynamische en persoonlijke manier kun je meer te weten komen over een lead en hen een optie bieden die past bij hun antwoorden.

Annotaties

Markeer belangrijk momenten in de video. In het verleden was dit al mogelijk via YouTube, maar dit hebben ze verwijderd. Het enige wat nog overgebleven is zijn zogenaamde ‘cards’. Annotaties zijn in feite bepaalde momenten in de video waarbij een tekstvlak verschijnt met commentaar of begeleidend schrijven aanvullend op de video, al dan niet met een klikbaar element.

Personalisering

Een toepassing die we in dit rijtje graag mee willen nemen is personalisering van video’s. Klanten die een gepersonaliseerde video ontvangen, spenderen 62% meer tijd op een landingspagina. Hoewel gepersonaliseerde video niet per se interactief hoeft te zijn, heeft het wel belangrijke snijvlakken met interactieve video. Denk aan relevantie en betrokkenheid

Video’s die gepersonaliseerd zijn hebben een grote impact op je marketing en sales KPI’s. Je wilt alleen niet continu bezig zijn met het opnemen van video’s voor elke nieuwe kijker, dit wil je automatiseren. Daar komt de interactieve of personaliserende technologie weer om de hoek kijken.

De meeste platforms zijn in staat om zowel interactieve als gepersonaliseerde video te creëren en heb je voor de gepersonaliseerde video (zoals velen zo’n video het liefst zien; volledig en automatisch afgestemd op de individu) wel een platform of code nodig. Dit heeft te maken met data die vooraf bekend moet zijn om specifieke informatie, zoals naam of locatie, later in de video te ‘renderen’ oftewel te laten verschijnen. De video kan immers niet ruiken dat John Doe de video aan het bekijken is.

Simpele set up kan zijn dat door middel van zogenaamde ‘dynamische tekst’ je ervoor kunt zorgen dat de video wordt gepersonaliseerd. Via een competitie of quiz vult de deelnemer bijvoorbeeld een naam in. Deze naam kan vervolgens in de video worden verwerkt en op specifieke momenten en plekken in de video kan worden gerenderd (verwerkt en getoond), zodat het direct lijkt alsof de video voor deze persoon is gemaakt.

Gepersonaliseerde video combineert bestaande of ingevoerde data met video. Gepersonaliseerde video focust zich volledig op het tonen van elementen waarin persoonlijke informatie van de kijker zoals de voornaam of locatie, keuzes of voorkeuren op verschillende plekken terugkomt. En kijkers houden van persoonlijke boodschappen. Dit type video’s levert tot wel 4x sneller ‘top-of-mind-positie’ voor merken op en 6x meer conversie. Je kunt ook het personaliseren van video combineren met interactiviteit, waarbij je dus the best of both world’s hebt. Het effect van dit soort video’s slaat goed aan bij activatie-campagnes, on-boarding video’s voor nieuwe medewerkers of klanten of bijvoorbeeld berichten aan prospects. Ook in loyalty-programma’s heeft dit een grote impact.

Games

Is interactieve video hetzelfde als een spelletje. Dat kan zeker! Computerspellen zijn altijd al interactief geweest. Ook hier geldt: een spelletje zonder dat je iets hoeft te doen, geeft maar een fractie van het plezier van er zelf mee spelen. Een verbeterde vorm van vermaak. Iedereen kende dat vriendje wel die die controller nooit wilde afstaan, waardoor jij er al vrij snel ongeïnteresseerd bij zat. Games en interactiviteit zijn onlosmakelijk verbonden. Pure entertainment.

De overeenkomst met de zakelijke wereld is dat er een bepaald doel gehaald moet worden. En dat valt ook makkelijk toe te passen in zakelijke scenario’s. De creativiteit komt vanuit jou, de technologie doet de rest. Eerder bespraken we al de ‘edutainment’ een veelvoorkomende vorm is van verbinding zoeken met je doelgroep. Gamification is een uitstekend middel hiervoor.

Meten is weten

Interactieve video en de technologie die ermee gepaard gaat biedt ook op het analysevlak meer opties dan het gemiddelde videoplatform. En dit komt omdat de video vaak opgedeeld is in meerdere segmenten. Naast dat je views, impressies en engagement kunt meten, kun je ook zien welke videosegmenten het meest gekozen en bekeken worden. Op basis daarvan kun je calls-to-action en zelfs de strategie aanpassen.

Daarbij heb je de mogelijkheid om de pixel van Facebook te installeren en een event aan te maken die getriggerd wordt zodra men 15 of 30 seconden in de video zit. Dit zal een belangrijke rol spelen in bijvoorbeeld de remarketing van de doelgroep. Daarbij gelden ook belangrijke KPI’s voor e-commerce. De technologie gaat steeds verder in het meten van wat de impact van de video is geweest op aankopen, gemiddelde orderwaarde (AOV) of toevoegingen aan het winkelmandje.


Als het gaat om leadgeneratie kun je in zogenaamde custom lists overzichten binnen de technologie opvragen om te kijken hoeveel mensen hun gegevens hebben achtergelaten. Daarbij kun je er voor zorgen dat deze informatie direct geïnjecteerd wordt in leidende marketingplatformen zoals Mailchimp en Active Campaign of via een webhook-koppeling met Zapier.

Klaar voor een deep dive in de wereld van interactieve video? Klik dan hier.

Of wil je een klankbord voor een idee? Laat ons helpen en boek een call in.




Previous
Previous

Het probleem met jouw online video’s (en hoe je het oplost)

Next
Next

Alle voordelen van interactieve video