Meest effectieve type video voor jouw bedrijf

Dat de marketingwereld de kracht van video erkent heeft, mag duidelijk zijn. Statistieken over de hoeveelheid video die de wereld in wordt geslingerd, is niet te bevatten. Niets is zo krachtig als video. En dat begint in onze hersenen.

  • Video/beeld wordt door onze hersenen 60.000x sneller verwerkt dan tekst.

  • 90% van alle informatie die verwerkt wordt in onze hersenen, wordt visueel omgezet.

We hebben van nature een voorkeur voor beeld. En dit uit zich in de 21e eeuw in onmiskenbare feiten voor de marketingwereld.

Volgens Cisco zal tegen 2022 ongeveer 82% van al het online verkeer afkomstig zijn van video. Daarbij alloceren alle grote sociale platformen hun advertentieplaatsingen aan video. Waarom? Simpel, een platform als Facebook heeft de taak om gebruikers zo lang mogelijk aan het platform gekluisterd te houden. En met video doen ze dit het best.

Facebook schijnt nu al meer dan 75% van haar plaatsingen te reserveren voor video. Om het af te ronden, er wordt elke dag voor 82,2 jaar aan video geupload. Een persoon zou met 1dag aan Youtube content zijn of haar leven kunnen 'weg-bingen'.

Naast dat onze hersenen voorkeur geven aan visueel en daarom video als voorkeur hebben om informatie tot ons te nemen vraag je je wellicht af, “waarom is het zo belangrijk voor mijn business”? Onder slechts een greep uit de statistieken van video, hou je vast:

  • 90% van de online shoppers vinden video’s behulpzaam alvorens ze een besluit maken.

  • Mensen klikken 27x meer waarschijnlijk op een video-advertentie dan een statische banner advertentie

  • Video’s worden 1200% meer gedeeld dan tekst en plaatjes gecombineerd·

  • Video’s toevoegen op landingspagina’s zorgen voor stijging in conversie van 80%

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het is niet voor niets dat 92% van de marketeers zegt dat video een belangrijk onderdeel van hun strategie vormt.

En hier komt de ‘maar’. Met zoveel video’s die er dagelijks gecreëerd worden, ontstaat er een overkill aan video. Alleen al op YouTube wordt er gemiddeld zo’n 30.000 uur aan video per uur geüpload. Ga dat maar eens bingewatchen.

Tenzij je constant video’s op Champions League-niveau creëert of een welbekend merk bent, is de race om aandacht een uitputtend gevecht.

Viraliteit is lastig te voorspellen en merken die de aandacht aantrekken met hun video hebben dit vaak te danken aan de kracht van het merk, niet per definitie aan de video zelf.

Voor 99% van de markt blijft het creëren van video een uitdaging, het voelt moeilijk of geraakt het vaak in een staat van ‘video maken om het video maken’. Smijt er maar wat effecten en ‘motion graphics’ tegenaan, koop een rechtenvrij liedje en klaar is Kees… De video ja, niet het effect ervan. Het gevolg is dat er nog meer video wordt gecreëerd, waardoor we in een vicieuze cirkel belanden.

Is video niet duur en omslachtig?

Soms zijn bedrijven bij voorbaat al ontmoedigd als het gaat om video. Het voelt voor hen duur en omslachtig en schrijven liever een blog of e-book. Dat voelt veiliger. Zet het vervolgens in perspectief en je stelt je mening snel bij.

Volgens Forrester staat 1 minuut video namelijk gelijk aan 1,8 miljoen woorden als het gaat om de overtuigingskracht van de boodschap. Dat staat gelijk aan 3600 blogpagina’s. Zei er iemand 'duur en omslachtig'?

Des te belangrijker de vraag: welke reden geven we de kijker om überhaupt aandacht aan ons marketeers te schenken?

Als marketeer stel je altijd een variëteit aan vragen voordat de videoproductie begint. Wat past bij ons merk? Wanneer is de video effectief? Welk verhaal staat centraal? En voor wie natuurlijk. Je zult antwoorden als animatie, uitlegvideo, corporate video of een merkvideo formuleren. Maar al deze video’s hebben een verhoogde kans om in het verdomhoekje te geraken vanwege het ingrediënt wat anno 2021 zo belangrijk is: experience.

Hoe creëer je dit en waaraan merk je de effecten van goede video? Vaak verwatert de ROI van contentcreatie in het uiteindelijke resultaat van een campagne. Maar een ROI op je videocreatie zou toch een uitgangpunt moeten zijn. ROI wordt vaak alleen gekoppeld aan betaalde campagnes en promoties.

Organisch geeft ROI van contentcreatie pas echt inzicht, alleen duurt het langer. En we houden niet van wachten. Maar de content is uiteindelijk wel een, zo niet dé, bepalende factor voor het succes van de campagne.

Als je hetzelfde publiek neemt en hen twee verschillende video’s laat zien, dan zal er geheid een andere uitkomst zijn. Het medium is altijd leidend hierin.

Zeker als je bedenkt dat sommige studioproducties tot in de tonnen kunnen lopen. Bij het bepalen van effectiviteit van videoproducties schuilt men met name achter effecten, flash en 'branding'. "Branding meet je niet in geld, toch?"

Om het toch handvatten te geven, gooit men vaak met de 'vanity metrics'. Likes, impressies, views. Want die betalen de rekeningen namelijk wel. Not!

Tijd om het type content video eens goed onder de loep te nemen.

In plaats van effectiviteit wordt video door merken vaak gecompenseerd of gecompliceerd door flash, effects en overkill aan B-roll. Zolang de totale campagne maar effectief is.

Maar ineffectieve video gaat gepaard met hogere marketingkosten. Het voelt als het visuele equivalent van de werknemer die druk is, maar niet productief. Anno 2021 pas video niet meer in het beeld van hoe omgaan met de klant. Customer experience is het buzzword vandaag de dag. Maar kijken is geen beleving. Er lijkt een puzzelstukje te ontbreken.

Stel dat er video gecreëerd kan worden die meer effect heeft, zonder er meer geld aan uit te hoeven geven? Het type video waar  kijkers uit de passagiersstoel wordt gehaald en in de bestuurdersstoel wordt gezet?

Video waarin de kijkers bepalen en participeren. Waar de kijker relevante content getoond krijgt, alleen als het er toe doet. Waar ze direct actie kunnen ondernemen als iets inspirerend vinden. Waar men hun gegevens kunnen achterlaten zonder de de video te verlaten.

Video waarmee je direct meet wat de impact is, in engagement, leads en sales, en voor eens en altijd korte metten maakt met overgewaardeerde ‘vanity metrics’ zoals views en impressies. Het antwoord is: interactieve video.

Wat je keuze voor video ook is, in welke fase dan ook. Het doel blijft beleving.

The missing piece: Video is onveranderd gebleven sinds de introductie bij de massa zo'n 70 jaar geleden. Door het meest krachtige medium interactief te maken creëer je wat experts noemen: een beleving.

Klaar voor een deep dive in de wereld van interactieve video? Klik dan hier.Of wil je een klankbord voor een idee? Laat ons helpen en boek een call in.

Klaar voor een deep dive in de wereld van interactieve video? Klik dan hier.

Of wil je een klankbord voor een idee? Laat ons helpen en boek een call in.

Screenshot 2021-03-17 at 20.33.03.png


Previous
Previous

Wat is interactieve video?

Next
Next

Het nieuwe normaal in videomarketing