Het nieuwe normaal in videomarketing

Problemen met het creëren van de juist video op het juiste moment? Zo los je het op.
Met gratis download aan het eind van deze blog.

De spanningsboog van het publiek is een van de meest besproken topics in de marketingwereld. Zeker nu we weten dat onze spanningsboog van 7 seconden nu officieel onder die van een goudvis ligt.

Hoewel het statement wetenschappelijk onjuist is, houdt de spanningsboog van het publiek de marketingwereld dagelijks in z'n greep en leidt tot de volgende vraag: "hoe kan het dat consumenten 24/7 series op Netflix wegkijken en gemiddelde Facebookvideo binnen 3 seconden de aandacht moet pakken anders is deze verloren."

En dat brengt ons bij een punt dat opgehelderd moet worden. Het publiek lijdt niet zozeer aan korte spanningsboog, maar een aan korte 'overwegingsboog'. Binnen no-time heeft de kijk beslist of het relevant is. Variabelen als doel, omgeving en esthetiek zijn in zekere mate bepalend. Maar men kijkt met name wat relevant is op een specifiek moment en soms is dat jouw video.

Killer storylines, juiste hook, flash, after effects...

Allemaal ogenschijnlijk correcte stappen richting goede video. Maar het uitgebreide antwoord is iets gecompliceerder.
Wat maakt een goede video daadwerkelijk relevant en daarmee effectief?

De vraag die we als uitgangspunt moeten nemen is:

Welke reden geef je de kijker om jouw video te kijken?


Door de groeiende videomarkt zien we meer verliezers dan winnaars, en gelijktijdig zien we aan de andere kant mensen steeds vaker én sneller beslissen dat iets niet of minder relevant is. Er is immers meer aanbod en we hebben maar 24 uur in één dag.

Voor een concept dat onveranderd is gebleven sinds de introductie bij de massa zo'n 70 jaar geleden, is de code die leidt naar consistent videosucces nooit op grote schaal gekraakt. Kijken we verder dan content, dan heeft er in de marketingwereld een grote verschuiving plaatsgevonden. Deze is van zo'n wezenlijk belang dat volgens Gartner dit speelveld de komende jaren het onderscheid gaat maken tussen merken die de boventoon voeren en degene die achterblijven: experience.


En voor een medium dat verantwoordelijk is voor het bewerken van de meeste zintuigen is de ervaring rondom video hetzelfde gebleven. Er werd aan knoppen gedraaid; effecten, megaschermen, dolby surround of simpelweg kijken waar je wilt. Maar in een wereld die geënt is op 'ervaring', is de ontwikkeling van video maar wat langzaam. Met andere woorden, de tools om video te tonen zijn ontwikkeld, video zelf niet zozeer. Hoe we het wenden of keren, hoe de kijker de video ervaart is onveranderd gebleven; passief en lineair. Wij maken, zij kijken. Althans dat hopen we.

Het is tijd om de kijker in de 'driver's seat' te zetten.

Interactieve video verandert het landschap en neemt afstand van de onzekerheid in videoland. Het niet goed kunnen meten en niet weten wat te creëren in welke fase van de klantreis zorgt niet alleen voor onduidelijkheid in jouw organisatie. Ook bij de jouw prospects.

De fasen van de funnel op een rij en de toepassing van interactieve video:

Marketeers willen het onderste uit de kan halen en weten dat een klant centraal zetten belangrijk is, omdat de klant het fijn vindt centraal te staan. Interactie, in welke vorm dan ook, is van wezenlijk belang. Waar we in fysieke retail vaak in aanraking mee komen, is waar online het vaak laat liggen. Contact, interactie en begeleiding. Deze belangrijke processen worden losgelaten zodra we de online wereld betreden.

Video wordt in elke fase van de buyer journey gebruikt. Interactieve video verandert hier weinig aan. Interactieve video is bij uitstek het middel om op een visuele manier te leren over product, dienst of merk, terwijl de interactie ervoor zorgt dat de kijker betrokken is bij hetgeen ze tot zich nemen. De funnel in de traditionele zin van het woord is zeer duidelijk opgedeeld in fasen. En bij elke fase wordt er weer nieuwe informatie en actie gevraagd van de kijker of prospect. Interactieve video kan in één video een brug slaan tussen meerder fasen.

Eerder bespraken we dat bijvoorbeeld verschillende type leads binnen één video relevante content getoond kunnen krijgen door relevante keuzes te bieden of vragen te stellen, zoals: Bekijk Lookbook met shopknoppen of een storyline met 'Wie is Merk X' voor degene die nog niet bekend zijn met wat je doet als bedrijf. Waarom wil je dit? Niet iedereen is gelijkmatig geïnteresseerd. Waarom zou je degene die snuffelen dezelfde content tonen als degene die nog een zetje in de rug nodig heeft.

Welke fase dan ook, eindklanten worden het liefst visueel begeleid in hun zoektocht naar producten en diensten. Volgens Google kijkt 70% van B2B-inkopers een relevante video alvorens ze tot aankoop overgaan. Consumenten sluiten zich daarbij aan. Zelfs bij blogs (tekst) wordt een verhoging van 80% gemeten in de bereidheid om het stuk te lezen als het gepaard gaat met visuele content, foto's of video's.

Daarbij hebben consumenten een sterke voorkeur voor merken die hen betrekken bij het merk. Merken die klanten betrekken creëren sneller fans, ambassadeurs en communities. Gallup Research laat zien dat een volledig geactiveerde en betrokken consument 23% meer omzet oplevert dan een gemiddeld klant. Betrokkenheid en relevantie zijn twee fundamenten voor het gebruik van interactieve video.

Bron: Intentlab

Bron: Intentlab

Interactieve video is bij uitstek het middel om op een visuele manier te leren over product, dienst of merk, terwijl de interactie ervoor zorgt dat de kijker betrokken is bij hetgeen ze tot zich nemen.

Gedurende de funnel zijn er tal van opties om klanten te betrekken bij het bedrijf. Denk aan gratis-sample-voor-feedback, panels, early-bird uitnodigingen, tonen van reviews, VIP-sessies, communities en ga maar door. Maar er zijn weinig oplossingen die in alle fasen van de funnel gebruikt kunnen worden.

Top funnel - emotioneel

Stuur het juiste publiek je funnel in door relevante content te tonen, terwijl je tegelijkertijd jouw toekomstige klant screent. Creëer branded video’s die verbinding zoeken op emotioneel niveau. Gebruik interactie om een brug te slaan tussen de kijker en het merk. Door lead formulieren of verwijzingsknoppen verzamel je meer en beter gekwalificeerde leads. De verhoogde betrokkenheid en slimme calls-to-action zorgen voor een hogere ROI.

Brandingvideo voor de introductie van Jungle Book. Door interactieve componenten kunnen unieke aspecten van de film ontdekken, zoals achtergrondinformatie van de karakters, behind-the-scenes', etc. Klik om te bekijken

Brandingvideo voor de introductie van Jungle Book. Door interactieve componenten kunnen unieke aspecten van de film ontdekken, zoals achtergrondinformatie van de karakters, behind-the-scenes', etc. Klik om te bekijken

Midden - technisch

Betrek je kijkers door mensen de producten of diensten te laten ontdekken. Ga dieper in op de technische aspecten. Denk aan personalisering en keuzes in de video die resulteren in op maat gesneden content voor de kijker. Segmentatie via video kan worden ingezet door die video in te delen in interesse-categorieën van laag naar hoog, oftewel koude en hete leads. Zo kan iemand die een keer eerder een bericht van het merk heeft gezien het product verder ontdekken en kan iemand die verder is in de besluitvorming direct iets bestellen of boeken.

Via branching en rich overlays kun je kijkers laten schakelen tussen elementen en specifieke features die voor hen belangrijk zijn.

Via branching en rich overlays kun je kijkers laten schakelen tussen elementen en specifieke features die voor hen belangrijk zijn.

Screenshot 2021-03-19 at 13.10.40.png

Midden-laag: intentie en aankoop

Biedt conversie-gerichte content aan en volg deze op met actieknoppen. Denk aan een shoppable video waar het product dat getoond wordt ook direct gekocht kan worden. Ondersteun de video met een sectie waar klanten aan het woord zijn (social proof) of toon verdiepende productvideo’s waarin de voordelen en specificaties worden uitgelicht. Andere mogelijkheden zijn:

  • Leadformulier voor inschrijving

  • Knop naar een speciale download die past verdieping van onderwerp

  • Of op het moment dat men na een aantal keuzes in de video te hebben gemaakt een afspraakplanner te tonen.

  • Of natuurlijk de oude vertrouwde koopknop

Het doel is hier om de frictie weg te halen tussen de onzekerheid die er nog heerst en de optie te bieden om direct tot actie over te gaan via verschillende videosegmenten of calls to action.

Shoppable video met Semi-dynamic hotspots - Klik om af te spelen

Laag: Behoud en upsell

Verhoog niet alleen kijkerretentie, maar ook de klantretentie door interactiviteit. Creëer loyaliteit door online personalisering naar een volgend niveau te tillen en je klanten via video te betrekken in het merk. Interactieve video leent zich perfect voor het testen van prototypen. Betrek je grootste fans en laat ze meedingen in productie van volgende versies van producten. Biedt speciale ‘behind-the-scenes’ video aan. Of een couponcode per videosegment als de hele video afgekeken wordt, die men direct kan verzilveren.

Tot slot, je zou zelfs kunnen stellen dat interactieve video kan dienen als een funnel op zich, aangezien je in één video diverse type leads kunt aanspreken.

Wil je ontdekken wat interactieve video voor jouw merk kan betekenen.
Klik dan hier.

Wil je een klankbord voor een idee? Of wil een tour de Château, boek een call in.

Previous
Previous

Meest effectieve type video voor jouw bedrijf

Next
Next

Effectieve landingspagina’s