Alle voordelen van interactieve video

Voor zowel de maker als de gebruiker cq. kijker zijn er grote gevolgen te ontdekken van het betrekken van het publiek bij de video. Hieronder de vind je alle voordelen waar je niet omheen kan. De kracht van de beleving spreekt.

Lagere kosten

Investeren in interactieve video is niet alleen in trek omdat het de resultaten verhoogt. Ook is er aan de andere kant van het spectrum significante reductie in kosten op te merken. HapYak meldt dat er gemiddeld 50% reductie in kosten per acquisitie gemeten wordt.

Hogere ROI

Op het moment dat je kosten 50% minder zijn voor eenzelfde resultaat als traditionele video, betekent dit dat er twee keer het resultaat gegenereerd wordt voor hetzelfde geld. We zullen later dieper in gaan op conversie, maar in de context van ROI gaan kosten en conversie hand in hand. Interactieve video’s converteren beter. Veel beter. Als je specifiek naar bijvoorbeeld banners, Google Display Ads en de, inmiddels niet meer bestaande, YouTube annotaties kijkt, dan zie je dat met 11% conversieratio interactieve video de andere opties langs de zijlijn zet. Tel daarbij op dat je lagere kosten hebt en je keus zou makkelijk gemaakt moeten zijn.

Hogere conversie

Naast een enorme boost in koperintentie - tot wel 9 keer hoger - zal je conversie flink de wind in de zeilen krijgen. Indicatoren voorafgaand aan een conversie, zoals kliks, liegen er ook niet om. Business Insider meldde een 10x hogere click through rate (CTR). Daar voegt video cloudplatform Kaltura aan toe dat interactieve video getuigd van ongekende conversiekracht, zelfs ten opzichte van annotaties – simpele klikbare elementen zoals YouTube deze eerder gebruikte. En het verschil is significant: 10% verschil in conversieratio met andere vergelijkbaar videoformats en advertenties. Dit komt doordat de calls-to-action in een interactieve video veel subtieler geïntegreerd zijn en meer onderdeel zijn van het verhaal waar men naar kijkt met een hogere logische waarde.

Calls-to-action in interactieve video voelen niet als een klik, maar als een relevante verlenging van de video die men kijkt. Denk bijvoorbeeld maar een shop-icoontje dat verschijnt bij een kledingstuk in een modevideo.

Engagement

We hebben eerder al uitgelegd waarom dit type video 3,5x meer engagement verwerft. Daarbij rapporteerde Wyzowl een verhoging van 591% in gebruikersactiviteit, omdat het simpelweg actie van de gebruiker vereist. Dat is nog eens een verhoging waar je als marketeer niet onderuit kan.

Hieronder hebben we de belangrijkste pijlers uiteengezet die de zijn voor de verhoging in engagement dragen. Interactieve video:

  1. Wordt langer bekeken

  2. Wordt vaker uitgekeken

  3. Eist/biedt interactie op belangrijke momenten

Het onderstaande overzicht van interactive4video (Engels) laat zien dat de zogenaamde cliff edge, het moment dat mensen bepalen of iets interessant is of niet (de belangrijke eerste fase van een video), minder stijl is en afvlakt op het moment dat er een call-to-action wordt geïntegreerd. In dit geval een quiz.

Bron: Interactive4Video

Bron: Interactive4Video

Oude content hergebruiken

Eerder vermeldde we al dat interactieve video zich perfect leent voor bestaand materiaal. Ouder materiaal kan perfect omgevormd worden tot bijvoorbeeld een branching-concept, waarbij meerdere verhaallijnen gebruikt worden. In plaats van alles opnieuw op te nemen, gebruik het opnieuw. Door een compleet andere ervaring is men minder bezig met het feitelijk controleren van het materiaal en meer met wat er van hen verwacht wordt. Of haal je shopping video’s van afgelopen seizoen uit de kast en maak ze shoppable voor de sale.

Meer en hogere kwaliteit leads

Door formulieren of email-knoppen toe te voegen, kun je direct vanuit de video leads verzamelen. Afhankelijk van het type video, hoe dieper je dit in de video doet, des te gekwalificeerder je lead is. Je kunt dus screenen terwijl men kijkt door bepaalde vragen en actie-elementen toe te voegen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om je lead-informatie te koppelen aan leidende emailmarketing-platformen zoals Mailchimp en Active Campaign. Het draagt dus direct bij aan het besparen van tijd en het verhogen van de leadkwaliteit. Daarbij is de kans op het verzamelen van een grotere pool zeer hoog. Men hoeft de video namelijk niet te verlaten.

Hoger merkwaarde

Interactieve video draagt direct bij aan verhoogde merkwaarde. Merkwaarde wordt gestuurd door onder andere voorkeur, top-of-mind-positie en imago. Interactieve video’s zijn doorgaans 32% meer memorabel dan traditionele video. Interactieve video legt een vergrootglas op je merk dat je zelf aanstuurt en waarbij je de kijker het gevoel geeft de controle te hebben. Doordat interactieve video aanstuurt op actie kun je kijkers veel dieper in laten gaan op specifieke onderwerpen rondom je merk. De klant gaat mee op reis en krijgt op een gelaagde manier veel meer te weten over je merk, zonder dat dat als een pitch overkomt, kijkers klikken tenslotte zelf.

Lagere churn

Klant die stopt met klant te zijn, wordt churn genoemd. De uitdaging van bedrijven met producten of diensten is om ervoor te zorgen dat men direct snapt hoe ze het product in hun eigen leven kunnen implementeren, het voordeel ervan kunnen bewerkstelligen en het liefst tegen een zo laag mogelijke investering. Volgens Wyzowl stellen 8 van 10 gebruikers van apps dat ze deze verwijderd hebben, omdat het niet duidelijk was hoe ze deze moesten gebruiken. Veel churn vindt plaats omdat geen of een onduidelijk training of on-boarding plaatsvindt. Via interactieve video kun je voor een complete on-boarding zorgen en lever je productinformatie vooraf én achteraf door de kijker zelf de effecten te laten ervaren, voordat ze überhaupt een product getest hebben.

SEO

Brightcove heeft een studie gedaan naar het effect van video op pagina’s. Pagina’s met alleen video hebben 157% meer organisch bezoek dan pagina’s zonder video. Volgens 50wheel.com zorgt video op je pagina dat je 52 keer meer kans hebt om op de eerste pagina van Google te belanden. Opnieuw een aanwijzing dat video op zichzelf al bergen kan verzetten. Er is nog iets waar Google van houdt: engagement. Het spel van Google bestaat niet alleen meer uit tags, slugs, de juiste metadata en blogs met hoog zoekvolume en lage concurrentie. Interactieve video’s hebben gemiddeld 3 tot 4 keer meer engagement dan de gemiddelde video.

Google heeft eigen indicatoren om de relevantie van content ten opzichte van een zoekopdracht te bepalen. Interactieve video scoort op alle vlakken doordat het een nieuwe dimensie biedt in video kijken. Je keert passief video kijken naar actief video kijken, hierdoor blijft men langer gekluisterd aan de video en klikt men vaker op de pagina. Dit zijn indicatoren die de ranking in Google een zet in de rug geven. Je pagina wordt hierdoor dus relevanter.

Loyalty en retentie

De functie van loyaltyprogramma's richt zich vaak om van klanten fans of ambassadeurs te maken. Daarom worden er uitgebreide beloningsprogramma's gecreëerd en zorgen merken ervoor dat ze de klanten meer betrekken bij het merk. Een bestaande klanten meer laten uitgeven, kost minder dan een nieuwe klant vinden. Betrokkenheid is een belangrijke peiler voor interactieve video en men leert het liefst over producten, diensten of merken via video. Het toepassen van interactieve video in deze fase van de klantreis is dan ook een no-brainer.

Ikea heeft vrij vroeg al ontdekt dat interactieve video voor een uplift  van 12% zorgde in winkelbezoek onder bestaande leden. De video had een click-rate van maar liefst 71% en 61% van leden die erna gecontact zijn meldde dat ze vaker de winkel zullen bezoeken na het zien van de video.

Klaar voor een deep dive in de wereld van interactieve video? Klik dan hier.

Of wil je een klankbord voor een idee? Laat ons helpen en boek een call in.

Previous
Previous

Interactieve videotechnologie - alles wat je moet weten

Next
Next

Wat is interactieve video?