DIY Video

DIY Video

Volgens Vidyard maken MKB bedrijven per jaar gemiddeld 536 video's . Hoeveel maak jij er?

Alles professioneel laten omzetten kan in de kosten lopen. Zelf video maken is dus een onvermijdelijke stap. Zelf video binnen bedrijven maken stuit nog wel eens tegen onzekerheden binnen organisaties. Hoe dan?, is de vraag die door de wandelgangen galmt.

Het klopt, een zelfgemaakte video heeft niet hetzelfde resultaat. Het heeft een ander resultaat. Geregeld horen wij: “Dit is niet de manier waarop wij ons presenteren.” Dat kan een valide stelling zijn. Wat je nu doet werkt en wellicht heel goed tenslotte. Maar vaker dan dat zien we dat dat een vastgeroest principe is.

Stel uzelf de volgende vraag eens:

  1. Hoe zouden onze klanten, medewerkers en - niet onbelangrijk - uw toekomstige klanten een presentatie over ons of informatie van ons willen ontvangen.

  2. Hoe ontvang ik het liefst informatie van andere bedrijven.

Beeld is begrijpelijk, beeld is (vaak) menselijk. Het concept is simpel. Geloof jij een leverancier eerder die in woord schrijft dat ze een gemotiveerd team hebben dat altijd voor je klaar staat. Of, een korte impressie van hoe het er binnen een bedrijf aan toe gaat afgewisseld met oprechte interviews van dat team. 

Er zijn vele manieren waarop je zelf content, mini campagnes, web series en live-casting kunt produceren. Besteed je het uit of doe je het zelf? Je kunt niet alles bouwen op campagne-matig materiaal. Onderhoudende content (intern of extern) is net zo belangrijk. En laat nou net dit een onderdeel zijn waar Do-It-Yourself-video zicht perfect voor leent. De wereld van nu vraagt om transparantie. DIY-video maakt het menselijk en authentiek. Mensen doen immers zaken met mensen. 

Het begint met een eerste stap: maak er tijd voor vrij.

Onder bespreken we aantal mogelijkheden voor Marketeers om relatief eenvoudig video in te zetten met verreikende resultaten. 

  1. Follow the leader

    Vaak voelen medewerkers veel afstand tot een CEO. Dit kan te maken met het schema van een CEO of het type CEO. Een CEO heeft immers niet voor iedereen tijd. Uit een nieuw onderzoek van Unit4 bleek dat 21% nog nooit contact met de CEO heeft gehad en van de mensen zonder management taken had slechts 36% wel eens een meeting met CEO gehad. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar 49% het eens is met de visie van een CEO. 

    Gerechtvaardigd of niet, het blijft natuurlijk een gemiste kans. Als je zo nu en dan op een simpele manier je medewerkers meeneemt in de reis van de CEO dan brengt dat medewerkers en management nader tot elkaar.  

    Bespreek goed de volgende punten alvorens live te gaan met de CEO

    • Bepaal goed welke boodschappen gedeeld kunnen worden

    • Bepaal wat voor toon de CEO krijgt in de video’s (cultuur)

    • Verwacht reactie en geef mensen een plek om te reageren (email, HR, PA)!

  2. Employee-engagement 

    Een topic wat steeds belangrijker wordt. Cultuur is de fundering van de onderneming. Je doet er dus goed aan om de medewerkers te betrekken bij het creëren van content. Medewerkers die zich betrokken voelen bij de onderneming werken gemiddeld harder voor de zaak. 

    • Inzicht in afdelingen

    • Inzicht in manier van werken.

    • Afdelingsinterviews 

    • Introductie nieuwe collega’s 

  3. Testimonials

    Hier kun je niet genoeg van hebben. Eerder heb je al gelezen en welke fase van de zoektocht van jouw prospect je het best testimonials kan inzetten. De retargeting-fase is een moment bij uitstek om andere het woord voor je te laten doen. De set-up is makkelijk. Het voordeel hier is dat je zelfs kan vragen of de klant een simpele video kan opnemen. Wees niet bang dat de kwaliteit niet op het niveau van een professioneel videoteam zit. Dit draagt bij aan de authenticiteit van een dergelijk statement van een ander over jouw bedrijf. 

  4. Live verslagen

    Beursverslagen zijn bijvoorbeeld interessant om mee te pakken. Het is een makkelijke manier om belangrijke informatie direct te delen met je collega’s. Belangrijke milestones, zoals targets die gehaald zijn. Het snel kunnen delen van informatie is altijd al een speerpunt geweest van vele ondernemers. Snelheid in ondernemen is ten slotte belangrijk.

  5. Webinars

    Webinars worden gezien als één van de meest effectieve manieren om leads te vergaren en vaak ook met een hoge kwaliteit.

    Er zijn verschillende webinar tools op het net verkrijgbaar. Er verschillende opties en varianten. Wil je weten welke mogelijkheden je hebt, lees dan onze blog over Webinar-platformen.

    Mensen die zich inschrijven voor een webinar glijden direct van het begin van de funnel naar een waardevolle lead. Waarom anders zou men zich inschrijven en 30 tot 60 minuten van hun waardevolle tijd in jou webinar steken?

    Belangrijk is dat webinars gefocussed zijn op het leveren waardevolle informatie of entertainment. Bij een webinar geld:

    • Duidelijk communiceren van hoe, wat, waar voor de participanten

    • Bepaal duur afhankelijk van onderwerp (complex of niet)

    • Wat is het resultaat na het bijwonen van de webinar

    • Zorg dat je tech in orde is en werkt

    • Doe een testronde en vind zwakke punten in de presentatie

    • Wat is je opvolgstrategie?

  6. Volg een collega

    Veel collega’s weten van elkaar niet altijd wat er afspeelt. Welke projecten er gaan zijn. Natuurlijk, een beetje charisma, goed verhaal en authenticiteit dragen bij aan een goede video. Het belangrijkste blijft echter de boodschap en hoe deze overgedragen wordt.


Bekijk deze video om een instructie te krijgen voor een juiste set-up.

Tools

DIY betekent tenslotte dat je niet all'-in hoeft te gaan om een gewenst visueel resultaat te behalen. 

  1. Telefoon - Iedereen is een foto- of videograaf tegenwoordig en tegelijkertijd ook het model. Voordeel? Gelijk uploaden en delen.

  2. Statief - Afhankelijk van je verhaal of boodschap. Maak je een documentatie-opname, dan kan dit onderweg naar een klant of na een event om een update op te nemen. Wil je een serieuze boodschap overbrengen dan wil je niet te veel afleiding. Stilstaand beeld is dan een pre. Statieven zijn er voor camera’s en Smart Phones met of zonder licht.

  3. Camera - gebruik bij voorkeur een SLR (Spiegel Reflex Camera) met opneem-optie te kopen. Instapmodellen zijn verkrijgbaar vanaf 400euro

  4. Gimbal - dit is een interessant apparaat waarop je je camera kunt monteren. Het apparaat zorgt ervoor dat beeld in beweging stabiel blijft. Het minimaliseert menselijke schok in opnames. 

  5. Editen- Aangezien het process vergelijkbaar is met die van een professioneel videoproductiebureau zul je na de shoot het geheel moeten gaan editen. Er zijn programma’s aanwezig die je daar bij kunnen ondersteunen. Het kan een tijdrovend proces zijn als je niet gewend ben om met dit soort software om te gaan. Hieronder een paar opties:

    1. Gratis (software met een gratis optie)

      1. Da Vince Resolve - https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

      2. Lightworks - https://www.lwks.com/

      3. VSDC - http://www.videosoftdev.com/

    2. Betaald 

      1. Adobe Premiere Pro CC - https://www.adobe.com/nl/products/premiere.html?promoid=PQ7SQBYQ&mv=other

      2. Kinemaster (Android) - https://www.kinemaster.com/

      3. Final Cut Pro (Mac) - https://www.apple.com/nl/final-cut-pro/



Previous
Previous

Bouwstenen van een videocampagne.